Kvalita a automotive

Vznik produktu – zajišťování stupňů zralosti pro nové díly (VDA)

Metodika hodnocení zralosti projektu na základě kvantifikovatelných ukazatelů (červen 2022).
Rozsah:
1 den, 8 hodin
Obsah:

Kurz VDA Vznik produktu – zajišťování stupňů zralosti pro nové díly – 3. přepracované vydání (červen 2022), je metodické hodnocení zralosti projektu na základě kvantifikovatelných ukazatelů (kritéria měření stupňů zralosti). Představuje doplnění dosavadních metod plánování kvality a dá se integrovat do již zveřejněných základních požadavků (např. svazek VDA 1, IATF 16949) nebo metod (např. APQP, PPF; management projektu např. ISO 10006). Metoda stupňů zralosti je použitelná jak v interních vztazích zákazníci – dodavatelé (v rámci organizace, např. koncernů), tak i v externích vztazích zákazníci – dodavatelé (mezi organizací a zákazníkem příp. organizací a dodavatelem). Významným prvkem je proto řízení spolupráce ve všech stupních dodavatelského řetězce s integrací všech osob zúčastněných na projektu. K tomu jsou definovány významné vztahy zákazníci – dodavatelé v rámci hodnocení milníků v projektech (nové projekty, péče o modely nebo projekty změn u zákazníka), je popsán konkrétní model spolupráce v projektu a tím zaručena včasná integrace všech zúčastněných přesahující jednotlivé útvary. Novinkou je například definování klasifikace vzorků (A, B, C, D vzorek) a diskuse o zralosti software. Tento VDA svazek klade důraz na kontinuální znázornění stupně zralosti v rámci průběhu projektu pro nové díly ve spojení s objektivním hodnocením a výrobního procesu v dohodnutých okamžicích v rámci procesu realizace produktu.

1. Cíl, účel a rozsah sledování
Klasifikace rizik (stanovení priorit); Použití postupu zajišťování stupňů zralosti v závislosti na klasifikaci rizik; Použití zajišťování stupně zralosti v dodavatelském řetězci; Klasifikace vzorků (Vzorky A, B, C, D)
2. Náplň stupňů zralosti
Fáze zajištění stupňů zralosti;  Předpoklad; Zahájení; Řízení; Příprava; Hodnocení; Způsob použití metody zajišťování stupňů zralosti v závislosti na klasifikaci rizik ( stanovení priorit); Realizace; Zpráva o stavu stupně zralosti, nápravná opatření a eskalace
3. Komunikace v dodavatelském řetězci
Výměna informací prostřednictvím"kulatého stolu"; Odpovědnosti; Výměna informací pomocí „sebehodnocení dodavatele“; Dodavatel předkládá své výsledky hodnocení a opatření zákazníkovi (díl s klasifikací rizik do kategorie „B“ (stanovení priorit)); Poskytování informací dodavatelem s podporou informačního systému (díly s klasifikací rizik do kategorie „C“ (stanovení priorit)); Rozhovory o stavu zralosti software
4. Standardy v procesu
Hodnocení a klasifikace rizik (doporučení); Vzorky A, B, C, D; Soubory kritérií měření pro hodnocení stupňů zralosti
RG0: Uvolnění inovací pro vývoj série
RG1: Management požadavků pro rozsah zadání
RG2: Stanovení řetězce dodavatelů a zadání rozsahů
RG3: Uvolnění technických specifikací
RG4: Uzavření plánování výroby
RG5: Díly ze sériových nástrojů a sériových zařízení
RG6: Uvolnění produktu a procesu
RG7: Uzavření projektu, předání odpovědnosti na sérii, počátek rekvalifikací

Kurz "Vznik produktu – zajišťování stupňů zralosti pro nové díly" navazuje na kurz Výroba a dodávání produktu – Robustní výrobní proces.

Kurz je určen pro zaměstnance projektového vedení, managementu firem a oddělení kvality v dodavatelských společnostech uznávajících standardy (VW Group, Mercedes Benz atd.).

Lektoři:
Ing. Jaroslav Schwarz, Hella Autotechnik NOVA s.r.o.
Poznámka:

V ceně nelicenčního kurzu jsou zahrnuty podpůrné učební texty a občerstvení.

Na závěr nelicenčního kurzu "Vznik produktu - zajišťování stupňů zralosti pro nové díly (VDA)" obdrží účastníci osvědčení o absolvování.

AKCI PRO VÁS PŘIPRAVÍME I NA KLÍČ

Cena:
4 235 Kč vč. DPH
Manažer:

Katalogy vzdělávání ke stažení

Katalog Stáhnout

(4,4MB, *.pdf)

Kontakt


DTO CZ, s.r.o.
Mariánské náměstí 480/5
709 00 Ostrava - Mariánské Hory


Tel.: (+420) 595 620 111
Datová schránka: 7itt4x4


E-mail: dtocz@dtocz.cz
Mapa: Zobrazit sídlo DTO na mapě

Partneři

Logo partnera

Český svaz vědeckotechnických společností je jediným zakladatelem a společníkem DTO CZ, s.r.o.